Tips om minder afval te produceren

Percentage restafval kan omlaag

Op dit moment scheiden we in Nederland meer dan de helft (53 procent) van ons afval. Hiermee doen we het in Europa een stuk beter, aangezien het Europees gemiddelde op 34% ligt.

Ondanks dat we het dus al goed doen, is er volgens Milieu Centraal nog steeds winst te boeken. Voornamelijk het gft-afval en papier kan in Nederland nog steeds beter gescheiden worden. Als het aan Milieu Centraal ligt, is een groei naar 75% in 2020 goed haalbaar.

En daar helpen we Nederland natuurlijk graag een handje bij!

 

Tips om afval te verminderen

Om onnodig veel restafval te voorkomen, dient de oorzaak aangepakt te worden. Dit betekent dat we minder afval moeten produceren. Maar hoe gaan we dit aanpakken? Hieronder vindt u een aantal tips waarmee u het produceren van onnodig veel (rest)afval voorkomt.

 

1. Plak een nee-nee sticker op de brievenbus

Tegenwoordig kunt u alle reclamefolders online vinden. Het gebruik maken van een nee-nee sticker scheelt al zo’n 1800 folders per brievenbus per jaar. Sinds dit jaar worden bewoners in Amsterdam, die reclamepost willen ontvangen, verplicht om een ja-ja sticker op hun brievenbus te plakken. Als zij geen reclamepost willen ontvangen, hoeven zij dus ook geen ja-ja sticker aan te schaffen. De bedoeling is dat deze maatregel door heel Nederland wordt ingevoerd met als doel het verminderen van onnodig papierafval.

 

2. Koop en kook niet meer dan nodig is

Jaarlijks wordt er ruim 40 kilo voedsel per persoon weggegooid. Dit is beter te voorkomen door een boodschappenlijst te maken, alleen de boodschappen te kopen die nodig zijn en restjes in de koelkast te bewaren of in te vriezen.

 

3. Print dubbelzijdig

Door een nee-nee sticker voorkomt u al veel onnodig papier. Moet u toch iets printen? Print het dan dubbelzijdig uit.

 

4. Gebruik een hervulbare plastic fles

Reist u regelmatig? Of u nu naar school of werkt reist… neem een plastic fles mee die u opnieuw kunt vullen, zodat u niet telkens een nieuw plastic flesje hoeft te kopen. Doordat er jaarlijks ruim 1 miljoen flesjes water worden gekocht, produceren we ruim 7 miljoen kilo plastic afval. Dat kan natuurlijk een stuk minder.

 

5. Iets kapot? Laat het maken

Heeft u een broek met een scheur? Schoenen met kapotte zolen? Deze items kunnen allemaal met een klein beetje moeite gerepareerd worden. Een stuk milieuvriendelijker dan het kopen van een nieuw product en het weggooien van de oude versie.

 

6. Gebruik oplaadbare batterijen

Door gebruik te maken van oplaadbatterijen bespaart u geld, energie en afval. Oplaadbare batterijen kunnen tot wel 1000 keer opnieuw opgeladen worden en gaan dus veel langer mee.

 

7. Boodschappentas van thuis meenemen

Sinds 1 januari 2017 zijn alle winkels verplicht om een (klein) bedrag te rekenen voor een plastic tas. Daardoor worden er al minder plastic tassen uitgegeven en dat aantal kan nog verder omlaag als u uw eigen boodschappentas van huis meeneemt.

 

8. Kies voor producten zonder verpakking.

Gaat u groente of fruit kopen? Laat de plastic zakjes dan links liggen. Deze

goederen hoeft u niet per se te verpakken en u kunt natuurlijk ook zakjes van thuis meenemen. Wist u dat er tegenwoordig in een aantal grote steden zelfs verpakkingsvrije winkels zijn?

 

9. Gebruik een broodtrommel

Ook hier bespaart u weer heel veel afval, energie, en geld. U hoeft eenmalig een broodtrommel aan te schaffen en nooit meer gebruik te maken van boterhamzakjes. Tegenwoordig zijn er ook recyclebare zakjes die je gewoon in de afwasmachine kunt wassen.

 

10. Kies voor statiegeldflessen

Gaat u frisdrank of bier kopen? Kies dan voor flessen waar statiegeld op zit. Deze kunt u gewoon weer inleveren, zodat overbodig plastic afval voorkomen wordt.

Uw papier-, gft-, restafval- of plastic container periodiek laten reinigen? Dat kan bij VCCS! Zo ruiken uw containers altijd fris, blijven er geen afvalresten achter en blijven ze vrij van ongedierte. Schaf uw containerreinigings abonnement aan bij VCCS!

Lees ook deze tips & adviezen

externalId=vccs2021-detail-news-1.1.2.1.1.2&filter[active]=1