5 manieren om de "plastic soep" te helpen verminderen

De plastic soep in het kort
De grote verzameling zeeafval dat in de oceaan drijft wordt de plastic soep genoemd. Deze verzameling zeeafval blijft groeien doordat er steeds meer plastic meegevoerd wordt met de stromingen. Deze verzameling zeeafval wordt ook wel drijvende vuilnisbelt of kunstarchipel genoemd. Het zijn niet alleen grote stukken plastic (flessen, visnetten of vaten) die in de plastic soep drijven, maar ook juist heel veel kleine deeltjes plastic (microplastics).

 

Hoe kunt u helpen?
Op het moment ligt er alleen al in de Stille Oceaan ongeveer één miljoen vierkante meter plastic afval. Er worden dan wel machines ontworpen om dit te verwijderen maar als wij daarnaast gewoon zo door blijven gaan heeft dat eigenlijk helemaal geen zin. Wat moet er daarom veranderen en hoe kunt u helpen?

 

5 tips om plastic afval te verminderen
1. Koop vaker producten lokaal
Probeer vaker de boodschappen bij lokale winkels of boerderijen te kopen. Hier worden de producten zoals fruit en groente al vaak zonder plastic geleverd.

2. Houd uw plastic afval gescheiden
Zorg ervoor dat u thuis de afvalbak voor plastic dichtbij uw ander afvalbakken hebt staan, waardoor de drempel voor het scheiden niet te groot wordt.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om het als uitdaging te zien om de bak zo leeg mogelijk te houden. Plastic afval wordt natuurlijk gerecycled maar helemaal geen plastic afval is uiteraard beter.

3. Ga goed voorbereid op pad
Na een bezoekje aan de supermarkt komt u vaak onbewust thuis met veel plastic verpakkingen. Het gratis weggeven van plastic tasjes is dan al weer eventjes verboden en er wordt misschien ook wel met steeds meer aandacht gekeken naar het verminderen van de hoeveelheid plastic verpakkingen in de supermarkt. Toch blijft helemaal voorkomen erg lastig.

Toch iets meer boodschappen gekocht dan gepland? Doe er dan maar toch een plastic tasje bij. Goed voorbereid op pad gaan is erg belangrijk. Als u naar een winkel gaat neem dan bijvoorbeeld standaard een tas mee, en als u een zelfgemaakte lunch naar uw werk wilt meenemen, gebruik dan een herbruikbaar bakje.

4. Gebruik alternatieven voor plastic
Veel plastic producten zijn te vervangen door alternatieven. Zo kunt u bijvoorbeeld een fles douchegel vervangen door een stuk zeep of meer spullen in glas kopen in plaats van plastic.

Een plastic vuilniszak is daarnaast ook niet altijd nodig. Vaak heeft u nog wel eens ergens een plastic supermarkt tas liggen. Dit is dan weliswaar geen alternatief maar het vermindert wel weer het aanschaffen van plastic vuilniszakken.

5. Recycle plastic producten
Het is lastig om plastic compleet te vermijden. Zelfs als als u er heel erg op let, blijft het soms verbazingwekkend wat er toch weer aan plastic het huis binnenkomt. Met het hergebruiken van plastic draagt u ook bij aan de vermindering. Hierbij een aantal tips:

Plastic (water)flesjes hergebruiken
Verpakkingsmateriaal van aankopen hergebruiken voor een verkoop via Marktplaats bijvoorbeeld.
Plastic potten gebruiken om noten, pitten en granen in te bewaren.
Plastic tasjes gebruiken als vuilniszakjes.
 

Maak gebruik van een PMD-container
Naast de vijf tips kunt u ook een PMD-container aanschaffen. PMD-afval bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. De installatie waar het plastic naartoe gaat, kan deze drie stromen scheiden waardoor alles voor hergebruik geschikt is. U draagt hiermee dus een steentje bij aan het verminderen van de ‘plastic soep’ in de oceanen. Waar wacht u nog op?

 

PMD-container laten reinigen bij VCCS
Uw PMD-container kunt u laten reinigen bij VCCS. Met een reinigingsabonnement van VCCS bent u er zeker van dat uw containers periodiek gereinigd worden. Met dit abonnement kunt uw papiercontainer of PMD-container laten reinigen door VCCS.

Lees ook deze tips & adviezen

externalId=vccs2021-detail-news-1.1.2.1.1.2&filter[active]=1