Tips voor afval in de winter

Het is u vast niet ontgaan: afgelopen week heeft het voor het eerst gevroren. De strooiauto’s gingen de weg op, handschoenen werden uit de kast getoverd en vanochtend moesten we de ruiten van onze auto’s weer krabben.

Ook is op 30 oktober de wintertijd ingegaan en kunnen we er nu echt niet meer omheen: de winter gaat beginnen. Dat betekent dat het de komende tijd vaker gaat vriezen en u dus ook maatregelen moet treffen voor uw containers. In de winter kan het namelijk gebeuren dat het GFT-afval vastvriest in de GFT-container, waardoor het erg lastig is om deze goed te legen en te reinigen. In deze blog geven we u een aantal tips om het vastvriezen van afval in uw container te voorkomen.

Plek van de kliko

In de winter kunt u uw kliko het beste op een beschutte plaats uit de wind neerzetten. Als u de mogelijkheid heeft, raden wij u aan om de GFT-container in de berging, schuur of garage neer te zetten. Zo hoeft u de container alleen aan de weg te zetten wanneer deze geleegd of gereinigd hoeft te worden en voorkomt u het vastvriezen van afval.

Zet de deksel een stukje open

Ook de deksel van de container wil nog wel eens vastvriezen. Door de kliko een stukje open te zetten - door bijvoorbeeld een stukje hout tussen de deksel en container te plaatsen - is de kans klein dat de deksel nog vastvriest. Zo kunt u gewoon uw afval in de kliko deponeren.

Bedek de bodem van de container

Wanneer het afval aan de bodem van de container is vastgevroren, zal het afval vast blijven zitten zodra de container geleegd wordt. U kunt de bodem bedekken met kranten, karton of zand die het vastvriezen van afval tegengaan.

Verpakken van nat afval

Nat afval is vaak de boosdoener van het vastvriezen van afval. Let er daarom op dat u in de wintertijd zo min mogelijk vochtig afval in de container gooit. U kunt vochtige etensresten eerst laten uitlekken of afval verpakken in krantenpapier zodat het niet vastvriest.

Gebruik geen zout of antivriesmiddel

Zodra het buiten heeft gevroren, zijn zout of antivriesmiddel veelgebruikte middelen om een gladde stoep te voorkomen. Het zijn echter geen middelen om vastgevroren afval te ontdooien. Beide middelen verstoren het composteerproces en bovendien is antivriesmiddel schadelijk voor het milieu.

Containerreiniging VCCS

Ook het regelmatig reinigen van uw container zorgt ervoor dat afval minder snel vastvriest in de winter. Bij VCCS heeft u de keuze uit verschillende reinigings abonnementen voor uw GFT-, restafval-, papier- of plasticcontainer. Neem bij vragen contact met ons op.

Lees ook deze tips & adviezen

externalId=vccs2021-detail-news-1.1.2.1.1.2&filter[active]=1