Tips om afval te scheiden

De meest voorkomende afvalsoorten

De afvalsoorten die in ons land het meest voorkomen zijn:

  • GFT (groente, fruit en tuinafval): dit zijn bijvoorbeeld etensresten, schillen van groenten en fruit, fijn tuinafval en bloemen en planten.
  • Oud papier en karton: zorg ervoor dat het oud papier en karton wat u weggooit altijd schoon is.
  • PMD (plastic, metaal en drankkartons): hier mogen plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons in.
  • Restafval, al het afval dat u niet kunt scheiden.

Gebruik de afvalscheidingswijzer

Via de afvalscheidingswijzer kunt u gemakkelijk zien welk afval tot welke categorie behoort. Vul het product in waarvan u niet weet in welke afvalbak het behoort en de afvalscheidingswijzer vertelt u gemakkelijk in welke bak het product behoort.

 

Voorkom afval

Voordat u begint met afval scheiden, kunt u in eerste instantie ook starten met het produceren van zo min mogelijk afval. Afval voorkomen is natuurlijk nog beter voor het milieu dan afval scheiden. Een aantal tips om afval te voorkomen:

  • Koop zo min mogelijk verpakte producten
  • Gooi zo min mogelijk eten weg
  • Neem een boodschappentas of een andere tas mee wanneer u boodschappen doet, zo voorkomt u het onnodig kopen van plastic tassen
  • Met Ja/Nee of Nee/Nee stickers op de brievenbus voorkomt u onnodig papierafval

Zorg voor meerdere afvalbakken

Wanneer u maar één prullenbak in de keuken hebt staan, gooit u gemakkelijk alles bij elkaar. Zorg ervoor dat u meerdere prullenbakken in de keuken heeft, zodat u gemakkelijk kunt scheiden.

 

Grote prullenbak voor PMD

Sinds blik en drinkpakken bij het plastic afval mogen, wordt de hoeveelheid PMD steeds groter en de hoeveelheid restafval steeds kleiner. Het is daarom handig om voor PMD afval een grote prullenbak te gebruiken en voor restafval een kleinere.

 

Containers laten reinigen bij VCCS

Ook uw GFT-, PMD-, papier- en restafvalcontainers laten reinigen door VCCS? Bekijk onze verschillende reinigingsabonnementen. Met een reinigingsabonnement van VCCS bent u er zeker van dat uw containers periodiek gereinigd worden. Met de hogedrukspuit worden afvalresten uit uw containers verwijderd, terwijl het biologisch afbreekbare schoonmaakmiddel zorgt voor een schone en fris ruikende kliko.

Lees ook deze tips & adviezen

externalId=vccs2021-detail-news-1.1.2.1.1.2&filter[active]=1