Wat doet afval met het milieu?

De afbreektijd
In het algemeen duurt het bijzonder lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwenen is. Deze tijd wordt ook wel de afbreektijd genoemd. De afbreektijd is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn:

-Het materiaal
- De omgeving
- De weersomstandigheden
 

De afbreektijd van een bananenschil, kauwgom en een sigaret
De afbreektijd van biologisch afval is het kortst, maar zelfs dan spreken we nog over maanden tot jaren. De afbreektijd van een bananenschil is bijvoorbeeld al een jaar. Dat is niet te vergelijken met bijvoorbeeld kauwgom, dat minimaal 20 jaar nodig heeft om te vergaan, maar het is natuurlijk nog steeds schrikbarend lang. De afbreektijd van een sigaret wekt soms ook verbazing op. Een sigaret heeft namelijk 2 tot 12 jaar nodig om door de natuur afgebroken te worden, maar zelfs dan kunnen plastic resten uit de filter in het milieu achterblijven.

 

Kunststof en metaal zijn niet biologisch afbreekbaar
Kunststof en metaal kunnen slechts door chemische processen, zoals verwering en oxidatie of fotodegradatie, afgebroken worden. Een leeg blikje cola roest na ruim 50 jaar weg, maar roestvrijstalen, glazen en styrofoam voorwerpen kunnen duizenden jaren in het milieu aanwezig blijven. Tijdens die periode kunnen ze hinder of zelfs gevaar opleveren voor mens, dier en milieu. Daarbij opgeteld zijn de afbraakproducten van kunststof materiaal (ook wel bekend als micro plastics) vaak zelf ook schadelijk. Deze kunnen bijvoorbeeld makkelijk in de voedselketen worden opgenomen.

 

De ergernissen van zwerfafval
Het is zeer waarschijnlijk dat u zich ook ergert aan zwerfafval. Uit het onderzoek “Inzamel en beloningssystemen te vermindering van zwerfafval” blijkt dat Nederlanders zich meer ergeren aan de vervuiling en verloedering van hun directe leefomgeving dan aan files en sigarettenrook. Zwerfafval draagt bij aan de verloedering van steden en vergroot daarmee het gevoel van onveiligheid bij burgers.Ook voor toeristische centra is een schone omgeving van groot belang, omdat dit het verblijf aangenamer maakt. Daarnaast kan zwerfafval langs en op de weg gevaren voor de verkeersveiligheid opleveren.

 

De gevaren van zwerfafval
Voor de volksgezondheid, veiligheid en dierenwelzijn kan zwerfafval een gevaar vormen. Regenwater kan zich bijvoorbeeld verzamelen in de holtes van (kunststof) zwerfafval, zoals in plastic zeil of een autoband. Hierin kunnen ziektes en parasieten groeien. Algenbloei kan veroorzaakt worden door organisch afval in water. Dit is schadelijk voor mens en dier. Dieren kunnen gezondheidsschade ondervinden doordat ze zich aan de voorwerpen bezeren, ze per ongeluk opeten, of erin verstrikt raken. Verder kan gezondheidsschade door de afbraakproducten ondervonden worden, wanneer bijvoorbeeld microplastics in ons eten en drinkwater terechtkomen.

 

Zorg voor het milieu: Laat uw container periodiek reinigen
U weet nu wat afval met het milieu doet en hoe belangrijk het dus is om alles schoon en netjes te houden en uw afval in de juiste container te deponeren. Wilt u uw papier-, gft-. of restafvalcontainer periodiek laten reinigen? Dat doen wij bij VCCS graag voor u! Bekijk onze reinigigingsabonnementen, selecteer het abonnement dat voor u van toepassing is en wij komen graag bij u langs om uw container te reinigen met biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel.

Lees ook deze tips & adviezen

externalId=vccs2021-detail-news-1.1.2.1.1.2&filter[active]=1